Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Η Εγγραμματοσύνη των Μέσων ως προαπαιτούμενο για την παραγωγή κάθε είδους περιεχομένου.


Η Εγγραμματοσύνη των Μέσων (media literacy) είναι το αποτέλεσμα της ενασχόλησης του φοιτητή με
•    την παραγωγή σε πραγματικές συνθήκες,
•    τελειωμένων μηνυμάτων
•    ανεξάρτητα από το πλαίσιο παραγωγής
    
    όπου πλαίσιο παραγωγής
αναφέρεται
     o    σε διαφορετικά μέσα (έντυπα, ηλεκτρονικά, Συμμετοχικός Ιστός),
     o    σε διαφορετικούς αποδέκτες και
     o    με διαφορετικούς σκοπούς

Η Εγγραμματοσύνη των Μέσων είναι αναγκαία για την αποτελεσματική συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει ο Συμμετοχικός Ιστός. 

Ή εγγράμματη κατάσταση νοείται συνήθως ως «μια ατομική δεξιότητα, η εκμάθηση ή απόκτηση εκ μέρους ενός ατόμου μίας ουδέτερης ‘τέχνης’, μίας απλής ‘τεχνολογίας’, ενός αδρανούς ‘εργαλείου» επικοινωνίας: της γραφής (και μάλιστα της αλφαβητικής) και της ανάγνωσης.» H εγγραμματοσύνη (literacy) όμως αποτελεί και έναν κατεξοχήν κοινωνικό θεσμό, ένα περίπλοκο φαινόμενο πού συνδέει και συνδυάζει πολλαπλές πολιτισμικές, κοινωνικές, ιστορικές και γνωστικές πλευρές. (Παραδέλλης,1997).


Η Εγγραμματοσύνη των Μέσων είναι αναγκαία λόγω της σύγκλισης των τεχνολογιών και προαπαιτεί τόσο την Κλασσική, όσο την Οπτικοακουστική και την  Πληροφορική Εγγραμματοσύνη.

•    Η Κλασσική Εγγραμματοσύνη αφορά στην ανάγνωση, την γραφή και την κατανόηση.
•    Η Οπτικοακουστική Εγγραμματοσύνη αφορά στα Μέσα όπου οι ήχοι και οι εικόνες παρουσιάζονται μόνον γραμμικά και σε σταθερή αλληλουχία όπως ο κινηματογράφος και τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (αναλογικό ραδιόφωνο  και  αναλογική τηλεόραση).
•    Η  Πληροφορική  Εγγραμματοσύνη αφορά στους υπολογιστές και στα νέα Ψηφιακά Μέσα με έμφαση στην τεχνική πλευρά της δημιουργίας όπως η χρήση υπολογιστών και ψηφιακών συσκευών για την σύλληψη, επεξεργασία και διανομή ήχων και εικόνων.

 
•    Η Εγγραμματοσύνη των Μέσων σύμφωνα με μία από τις προβεβλημένες  ερευνήτριες του χώρου Sonia Livingston αποτελεί την σύνθεση της Κλασσικής και Οπτικοακουστικής Εγγραμματοσύνης με την Πληροφορική Εγγραμματοσύνη. 



ΠΗΓΕΣ
•     Παραδέλλης Θ., (1997), Εισαγωγή στην Ελληνική Έκδοση του: Walter J. Ong, Προφορικότητα και Εγγραμματοσύνη – Η εκτεχνολόγηση του λόγου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
•    EU Commission (2007),  Universidad Autonoma de Barcelona ,  "Current trends and approaches to media literacy in Europe", ανακτηθέν την  05/06/08 (http://ec.europa.eu/avpolicy/media_literacy/docs/studies/study.pdf)
•    Livingstone, S. “What is media literacy?” Media@else, (http://www.lse.ac.uk/collections/media@lse/pdf/What_is_media_literacy.doc )
•    Reding, V. (2006), Επίτροπος ΕΕ Κοινωνία της Πληροφορίας, Δελτίο Τύπου IP/06 /1326, Βρυξέλλες 6/10/2006  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου