Το Περιεχομένου που Δημιουργείται από Χρήστες είναι προσβάσιμο μέσα από διαφορετικά δικτυακά πληροφοριακά συστήματα (πλατφόρμες) τα κυριότερα των οποίων είναι τα Ιστολόγια, τα Wiki και τα Κοινωνικά Δίκτυα (social networks).
Μια άλλη σειρά από πλατφόρμες εξειδικεύονται στη δημοσίευση και ανταλλαγή βίντεο (όπως το YouTube), φωτογραφιών (όπως το Flickr) και ηχητικού περιεχομένου (podcasts ή streaming).
Το ιστολόγιο (blog) είναι μια ειδική μορφή ιστότοπου με καταχωρήσεις (postings) από εξουσιοδοτημένους υπεύθυνους (bloggers) και δυνατότητα σχολιασμού (comments) από κάθε αναγνώστη είτε χωρίς περιορισμό ή με προκαθορισμένους περιορισμούς.
Η αρχική δημιουργία ενός ιστολογίου γίνεται μέ σύνδεση σε ειδικούς ιστότοπους (όπως το www.blogspot.com) και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις πέραν της χρήσης απλού φυλλομετρητή (browser). Ο δημιουργός του ιστολογίου αποκαλείται blogger και έχει την ευθύνη συντήρησης του Ιστολογίου, η οποία επίσης δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και γίνεται μέσω του ιστότοπου του Ιστολογίου με χρήση απλού φυλλομετρητή (browser). Το εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει σε απλούς χρήστες να δημιουργούν, να ενημερώνουν και να τα συντηρούν ένα ιστολόγιο δεν εγκαθίσταται στον υπολογιστή. Η δομή των ιστολογίων είναι προκαθορισμένη και δεν προσαρμόζεται από το χρήστη. Η μορφή της δομής είναι αυστηρά χρονολογική με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να εμφανίζονται πρώτες. Βασική μονάδα είναι η "καταχώρηση" (posting) και όχι η "σελίδα" (web page). Κάθε καταχώρηση έχει δικό της μόνιμο σύνδεσμο (permalink) και επιτρέπει σύνδεση της με ανάλογη καταχώρηση σε κάποιο άλλο Ιστολόγιο ή άλλο ιστότοπο. Το σύνολο των ιστολογίων αποτελούν την "μπλογκόσφαιρα" (blogosphere). Οι καταχωρήσεις και τα σχόλια που αναφέρονται σε ένα θέμα συνδέονται μεταξύ τους με τα permalinks και η συζήτηση σε ένα θέμα επεκτείνεται στο σύνολο της μπλογκόσφαιρας – από καταχώρηση σε καταχώρηση και όχι από σελίδα σε σελίδα.
Το Wiki είναι ένας τύπος ιστοτόπου συνεργατικής συγγραφής που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Η δημιουργία και συντήρηση των σελίδων γίνεται μέσω εξειδικευμένων ιστότοπων όπως το el.wikipedia.org . Η συγγραφή δεν απαιτεί ειδικές τεχνικές γνώσεις πέραν της χρήσης απλού φυλλομετρητή (browser). Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν συλλογικά ένα ενιαίο κείμενο. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Mπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στη σελίδα, πράγμα που επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Η επεξεργασία της σελίδας γίνεται με επιλογή της καρτέλας "επεξεργασία" στην σελίδα του άρθρου. Εκεί εμφανίζεται το άρθρο σε ένα επεξεργαστή κειμένου. Η διεύθυνση IP αυτού που επεξεργάζεται το άρθρο καταγράφεται και θα είναι ορατή δημόσια, μαζί με την ημέρα και την ώρα, στο ιστορικό επεξεργασίας της σελίδας. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι δυνατό να αναγνωριστεί ο συγγραφέας από αυτές τις πληροφορίες. Απαγορεύεται η ανάρτηση υλικού που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε τρίτου και την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο χρήστης που το αναρτά. Οποιοδήποτε περιεχόμενο πρέπει να είναι επαληθεύσιμο από αξιόπιστες πηγές. Όλες οι συνεισφορές υπόκεινται στην Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU.
Τα Κοινωνικά Δίκτυα (social networks) είναι υπηρεσίες για συνεχή επικοινωνία μεταξύ παλιών φίλων και δημιουργία νέων φίλων δηλώνοντας την ταυτότητά τους (profile) και χρησιμοποιώντας μια πληθώρα εφαρμογών για την εξεύρεση άλλων μελών με τα ίδια ενδιαφέροντα και αξίες και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους. Ως κοινωνικά δίκτυα ανθρώπων στηρίζονται στην στόμα-με-στόμα επικοινωνία. Οι εφαρμογές επιτρέπουν το μοίρασμα περιεχομένου κάθε είδους μεταξύ φίλων, παλαιών και νέων που μπορεί να αντλείται τόσο από προσωπικές πηγές εκτός δικτύου όσο και από κάθε είδους περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ή εκτός. Σε συνδυασμό με τα ιστολόγια οι υπηρεσίες κοινωνικών δικτύων (όπως το FaceBook και το MySpace) αποτελούν τον κορμό του Συμμετοχικού Ιστού καθώς ευνοούν την παρορμητική συνομιλία.
Τα Wiki και οι υπηρεσίες ανταλλαγής φωτογραφιών, βίντεο και ηχητικού περιεχομένου απαιτούν από τους δημιουργούς κάποια προεργασία και ωθούν σε περισσότερο δομημένο διάλογο ενώ ενισχύουν τη συζήτηση στα ιστολόγια και τα κοινωνικά δίκτυα τεκμηριώνοντας και παρέχοντας πρώτη ύλη για συζητήσεις.
OECD (2007), Participative Web And User-Created Content: Web 2.0, Wikis And Social Networking
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου